Şirin, dadlı, ətirli mandarinin bir çox faydalı xüsusiyyətləri var.
Mandarin ən güclü antioksidantlar sayılan C və A vitaminlər, B qrupu vitaminləri, maqnezium, kalium, dəmir, kalsium kimi minerallar, pektinlər, orqanik turşular, flavonoidlərlə olduqca zəngindir. Belə zəngin tərkibə görə mandarin insan sağlamlığına böyük fayda verir.
NUHÇIXAN sizi mandarinin faydaları ilə tanış edir:
– Mandarin kapilyar və damarları təmizləyir və möhkəmləndirir, onları daha elastik edir.
– Qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salır.
– Ürəyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
– Qaraciyəri piylənmədən qoruyur.
– Sakitləşdirir, əhvalı yaxşılaşdırır, stresdən çıxardır.
– Görməni və dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırır.
– Bağırsaqları təmizləyir, qəbizlik zamanı faydalıdır.
– Şəkərli diabetin inkişafından qoruyur.
– Xərçəng əleyhinə təsirə malikdir.
– Virus və göbələklərə öldürücü təsir edir.
– Orqanizmdə iltihabları azaldır.
– Orqanizmi möhkəmləndirir, orqanizmin tonusunu qaldırır, yorğunluğu azaldır.
– Metabolizmi sürətləndirir, orqanizmdə piylərin yığılmasına mane olur.
Bütün bu faydalı xüsusiyyətlərinə baxmayaraq alimlər mandarini həddindən çox yeməyi tövsiyə etmirlər. Böyüklər gün ərzində 3-4 mandarin yeyə bilərlər.
Bəzi mədə-bağırsaq sistemi xəstəlikləri zamanı mandarin yemək olmaz. Həmçinin mandarin allergiyaya səbəb ola bilər.