Dünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatlarına əsasən, hər il dünyada 550 min insan trans yağların (marqarin və s. bu kimi yağlar) səbəb olduğu müxtəlif xəstəliklərdən dünyasını dəyişir.
Mütəxəssislər geniş istifadə edilən trans yağların xroniki ürək xəstəlikləri ilə yanaşı diabet, insult, metabolik sindrom, köklük, piylənmə kimi xəstəliklərə də səbəb olduğunu açıqlayıblar. Həkimlər qeyd edirlər ki, bu yağların ziyanlı təsirindən qorunmaq üçün mümkün olduğu qədər az qəbul etmək lazımdır.
Türkiyəli alim, kardioloq Ayça Boyacı qeyd edir ki, trans yağ bir növ doymamış yağ turşusudur və təbii yolla yaranan, ya da sənayedə istehsal edilən yağlar olaraq iki qrupa ayrılır. Təbii trans yağlar ət və süd məhsulları kimi qidalarda az miqdardadır. Süni olanları isə bitki yağlarına hidrogen əlavə edilərək əldə edilir və bu yolla yağın istifadə müddəti uzadılır. Gündəlik həyatda istifadə edilən bir çox məhsulun süni trans yağ tərkibli olduğu artıq məlumdur.
Hazır qidalar, un məmulatları, kartof qızartması (çips), naqqits (toyuq) və bəzi kabablar kimi qızardılmış qidalarla, mikordalğalı sobada hazırlanan qarğıdalı, biskvit, vafli və un məmulları, yağ və duru yağ kimi bəzi supermarket qidalarının tərkibində trans yağın miqdarı yüksəkdir.
Süni trans yağ qanın tərkibində mənfi xolesterol adlı LDL xolesterolu və triqliserid səviyyəsini və buna bağlı olaraq da ürək xəstəliyi və infarkt riskini artırır.
Bundan başqa diabet, insulin, metabolik sindrom, artıq çəki və piylənmə, sinə, prostat kimi bəzi xərçəng növləri, cinsi zəiflik və sonsuzluq, erkən doğuş, sinir sistemi xəstəlikləri, Alzheimer kimi xəstəliklərə səbəb olur.
Bu tip yağlar uşaqlarda da müəyyən xəstəliklərin riskini artırır.